Tema for Verdensdagen for psykisk helse 2024: Vi trenger å snakke mer sammen #gi8minutter

Verdensdagen for psykisk helse – Gi litt av dagen din til noen du bryr deg om

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse, og det er en viktig påminnelse om at vi trenger å ta vare på hverandre – både fysisk og psykisk. Psykisk helse kan være et sårbart tema, men det er også noe som påvirker oss alle, enten direkte eller indirekte.

Personlig har jeg kjent på hvor tungt det kan være når livet føles overveldende, og det er lett å trekke seg tilbake når man har det som verst. Jeg husker godt at det var sjokolade og potetgull som var min trøst da ting føltes mørkest. Men det jeg har lært siden, er at både hva vi spiser og hvem vi har rundt oss, spiller en stor rolle for hvordan vi føler oss.

På verdensdagen handler det spesielt om å snakke mer sammen. I årets kampanje #gi8minutter blir vi oppfordret til å ta oss tid til å ringe noen vi bryr oss om. Tenk hvor mye det kan bety å høre fra en gammel venn, en slektning eller en kollega du ikke har snakket med på lenge. Å gi 8 minutter av dagen din kan være akkurat det som skal til for å løfte dagen til noen som kanskje trenger det mer enn du aner.

Når vi føler oss sett, hørt og inkludert, kan det ha en enorm effekt på vår egen psykiske helse.

Hvem kjenner du som du ikke har snakket med på en stund?

Det trenger ikke å være en lang samtale – et par minutter med en hyggelig melding eller en rask telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell. Vi har alle noen som vi tenker på, men kanskje ikke har tatt oss tid til å kontakte. I dag er den perfekte anledningen til å gjøre nettopp det.

Hvorfor er det viktig å snakke mer sammen?

Mening i livet er en viktig beskyttelsesfaktor mot ensomhet og psykiske utfordringer. Å oppleve mening kan gi oss en følelse av tilhørighet og styrke når livet føles utfordrende. Når vi tar oss tid til å snakke med andre, skaper vi forbindelser som gir både oss selv og den andre en følelse av fellesskap.

I en tid hvor mange føler seg alene, kan den lille handlingen å ta kontakt bety mer enn du tror. Kanskje du gir akkurat den oppmuntringen noen trenger i dag.

Så hvorfor ikke starte nå? Ta telefonen, send en melding og gi noen 8 minutter av dagen din. Det kan bli dagens beste bruk av tid!

Trenger du noen å snakke med?
Mental Helse hjelpetelefon har telefonnummer 116 123 og chat på www.sidetmedord.no

Tilbake til bloggen